image

subota, 10. travnja 2010.

OPĆE INFORMACIJE O PRECIZNOJ ORIJENTACIJI




Precizna orijentacija
Što je to?Precizna orijentacija jedna je od 4 službene discipline orijentacijskog sporta pod okriljem IOF-a (Međunarodnog orijentacijskog saveza). Ostale discipline su orijentacijsko trčanje te mountainbike i skijaška orijentacija.

U preciznoj orijentaciji snaga i brzina nisu odlučujuće pa se svi natjecatelji mogu ravnopravno natjecati bez obzira na dob, spol ili fizičku sposobnost. Zato se u ovoj disciplini i osobe s invaliditetom mogu natjecati zajedno sa svima ostalima. Jedina podjela na kategorije postoji prema iskustvu natjecatelja: E (elita), A, B i N (početnici).


Cilj i zadaci
Zadatak natjecatelja je precizno pročitati orijentacijsku kartu te odrediti koja od nekoliko zastavica na terenu odgovara kontrolnoj točki zadanoj na karti. Na mjestu jedne kontrolne točke može biti postavljeno od 1 do 5 zastavica, a one se, gledano s mjesta odluke s lijeva na desno, označavaju slovima A, B, C, D i E. U kategorijama iskusnijih natjecatelja (E, A, B) točan odgovor može biti i da niti jedna zastavica na odgovara zadatku na karti (tzv. "nulti" ili "Z" odgovor).

Klasična kontrola
Na terenu je postavljeno od 1 do 5 zastavica. Natjecatelj se smije kretati svim dozvoljenim putevima oko kontrolne točke te treba odrediti koja zastavica odgovara onoj u centru kružnice na karti s pripadajućim opisom. Redoslijed zastavica (A-E) gleda se sa zadanog mjesta odluke na putu. Za naprednije kategorije (E, A, B) postoji mogućnost nultog odgovora.

Kontrola s više opisaNa terenu je postavljena 1 zastavica, a na karti postoji nekoliko opisa kontrola označenih slovima A do E. Potrebno je odrediti koji opis odgovara zastavici na terenu. Kod ovog tipa zadatka nema nultih odgovora. Kao odgovor bilježi se slovo uz odabrani opis kontrole.

Vremenska kontrola
Sudac natjecatelju daje usjeverenu kartu s jednom ucrtanom kontrolnom točkom i njenim opisom te mjeri vrijeme potrebno za odgovor. Raspoloživo vrijeme je 60 sekundi. U slučaju pogrešnog odgovora ili isteka vremena, na ostvareno vrijeme dodaje se još 60 sekundi. Priznaje se samo prvi odgovor. Za vrijeme rješavanja zadatka natjecatelj se ne smije micati s mjesta odluke. Na vremenskim kontrolama nema nultih odgovora, osim ako organizator to izričito ne najavi prije natjecanja. Točni odgovori na vremenskim kontrolama zbrajaju se u ukupni rezultat.

U slučaju istog konačnog zbroja bodova kod dva ili više natjecatelja, bolje plasiran je onaj koji ima manje ukupno vrijeme na vremenskim kontrolama.

PravilaZa vrijeme natjecanja natjecatelji se smiju kretati isključivo putevima i to onima po kojima mogu nesmetano ići i natjecatelji u invalidskim kolicima.

Strogo je zabranjeno:
- kretanje izvan puteva, ulazak na teren i približavanje zastavicama
- kretanje stepenicama
- kretanje zabranjenim putevima (na karti prekriženi crvenim X)
- penjanje na rubnik puta ili bilo kakav drugi objekt na ili pored puta
- ometanje drugih natjecatelja prilikom orijentiranja ili rješavanja zadataka
- razgovor s drugim natjecateljima ili pratiocima o zadacima i rješenjima (bez obzira na kategoriju)
- gledanje kontrolnih kartona drugih natjecatelja

Fair play zahtijeva da se natjecateljima u invalidskim kolicima oslobodi dovoljno prostora na kontrolnim točkama i omogući im se pristup mjestu odluke te da im se pomogne pri kretanju na težem terenu ukoliko je to potrebno.

Na kontrolnom kartonu ne smiju se vršiti izmjene ili popravke odgovora. U slučaju da za neku kontrolnu točku nije odabrano rješenje ili je odabrano više od jednog rješenja, taj odgovor računat će se kao netočan.

Više o preciznoj orijentaciji možete pročitati na slijedećim stranicama:
OK Vihor - Upute Jasminke Cindrić Perković na hrvatskom jeziku
TRAIL - O by IOF
TRAIL-O . ORG
.

Nema komentara:

Objavi komentar

NAJNOVIJE NA STRANICAMA

Blogger WidgetsRecent Posts Widget for Blogger
 

UPOZORENJE

Nalazite se na stranicama orijentacijskog natjecanja koje je osmišljeno da natjecatelji omjere snagu, brzinu, umijeće orijentiranja i preciznost u tri različite orijentacijske discipline. Pobjednik postaje najsvestraniji orijentacista. Moto trke je "NOT JUST 1, NOT ONLY 2, TRY 3ANGLE ORIENTEERING"